SuShiSu - Ankara
“Mutfak benim kimya laboratuvarım. Mutfağa çocukluktan gelen bir merakım var. Kimyacı olmam da aslında bu meraktan geliyor. Küçükken tencerelerin içine kalemtıraşla kalemleri açıp, renkleri karıştırarak daima bir sentez yapardım.’’ Bu sözler Çin Restoranı SuShiSu’nun işletmecisi Gamze Civelekoğlu’na ait. Civelekoğlu, Ankaralılara Uzakdoğu tatlarını sunuyor. Gamze Civelekoğlu, kimya mühendisi... Amerika’ya San Francisco’ya bir kimya kongresine gider ve yolu Çin Mahallesi’ne düşer. Çin Mahallesi Civelekoğlu’nun yaşam yolunu değiştirir. Ve o gün Türkiye’ye dönünce açacağı restoranın da ilk temellerini kafasında kurgulamaya başlar. Titiz, genç ve dinamik bir kadın olan Civelekoğlu, Uluslararası Gurmeler Birliği üyesi. Yemek yapmayı çok seviyor. Zaman zaman Japon ustalardan dersler alarak, Uzakdoğu kültürü üzerine araştırmalar yapıyor. Civelekoğlu, 2006 yılında da Mesa Plaza içinde bir Uzakdoğu restoranı olan Sushisu’yu açıyor. Daha sonra, işletmesi büyüyor ve yeni bir mekâna taşınma ihtiyacı hissediyor. Çayyolu’nda Minesera alışveriş merkezi yakınına taşınıyor.
Japon kiraz ağacı
Uzakdoğu’nun renklerini, enerjisini ve keyfini içinde barındıran mekân Japon estetiği ve minimal dokunuşlarla oluşturulmuş. Bu kültüre ait ayrıntılar bir bir mekân tasarımına yansıtılmış. Uzakdoğu’nun mistik havası aksesuar, duvar kağıdı tabak ve servislerdeki renklere ve ufak detaylara işlenmiş.
Japon kültüründe ayrı bir yere sahip olan, baharın geldiğini müjdeleyen, altında dilekler tutulan Sakura (Japon kiraz ağacı) ağacı unutulmamış.
Bahçe içindeki üç katlı mekânda, girişte birkaç merdiven inerek ulaştığınız katta kırmızı, siyah ve ahşap doku hâkim. Hemen girişte solda yer alan Suşi barda suşi yapımını seyrederken mönüye göz atabilir ve ne yiyeceğinize karar verebilirsiniz.
İkinci kat daha aydınlık. Kırmızı, siyah ve gri renkler hâkim. Üçüncü kat ise çok daha sade. Bu bölüm iş toplantıları ve yemekleri, doğum günü gibi organizasyonlar için oldukça uygun. Mekânda estetik ve uyumu, göz yormayan dekorasyonda, ufak detaylar bütüne taşıyor.
Acılı mı? Ekşili mi?
Çin, Japon ve Tayland olmak üzere üç farklı mutfağa ait 100 ün üzerinde yemek çeşidi bulunduran Sushisu mönüsü bu mutfaklara aşina olanların yabancılık çekmeyeceği türden. Çorbalarda wonton, acılı-ekşili ve diğer çeşitler, başlangıçlarda buharda ya da çıtır Çin mantısı, susamlı karides, karides cipsi, tavuk ve dana eti ve balık ile hazırlanan tatlı ekşi soslu, mançuryan usulü tavuk; mantarlı dana eti, tatlı ekşi soslu dana eti, acılı, tatlı ekşi soslu, bademli, susamlı çıtır karides gibi bildiğiniz lezzetleri bulmanız mümkün. Sade, etli, bademli, deniz mahsullü ve diğer çeşitleriyle noodle, körili, yumurtalı, etli, karidesli ve diğer malzemelerle hazırlanan pilav, soya filizi, sarımsak soslu brokoli, köri veya tatlı ekşi soslu olarak servis edilen karışık sebze seçeneklerinden tercih edebilecekleriniz arasında.
Risksiz seçim
Benim favorim Çin mutfağından, gevretilmiş bademli tavuk. Türk damak zevkine yakın tada sahip bu yemek Uzakdoğu mutfağına başlangıç için risksiz bir seçim.
Tayland mutfağından karidesli pad thai, bu mutfağı size müptela edebilecek tada sahip. Japon mutfağından ızgara sebzeli olarak hazırlanan somon, dana, tavuk, jumbo karidesli teppanyakilerden mutlaka somonlu olanı denemenizi hem sağlınız hem de damak keyfiniz açısından öneririz.
Yemek üstüne tabii ki yasemin çayı.
Öneriler
Uzakdoğu mutfağını bilen ve tadanlar, şu tavsiyelerde
bulunuyorlar:
- Çin böreği yerken, yufkanın işletmede açılarak hazırlanmış olmasına dikkat edin.
- Suşiye ilk başlayanlar için derin yağda kızartılarak servis edilen “Tempura Maki”yi deneyin.
Mönüden
- Acılı ekşili çorba : 6.80 TL
- Çin Böreği : 7.20 TL
- Kızarmış Wonton : 7.20 TL
- Gevretilmiş Bademli Tavuk : 17.90 TL
- Pad Thai Karidesli : 14.50 TL
- Teppanyaki :21 TL
- Uzakdoğu mutfağına ait kültürün en iyi örneği Pad thai-karidesli
SuShiSu
Orun Vilları No:37 Çayyolu Ankara
242 00 88 - 241 89 39
www.sushisu.com.tr
Daha Büyük Görüntüle
Elif Erol - Cumhuriyet Ankara
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder