MAYATTA

30 Mayıs 2011 Pazartesi

Midenize ve cebinize ‘Reçete’ Az çeşit çok lezzet

Reçete Restoran - Ankara
Günümüzde kaç kişinin öğlen yemeğini evinde masaya oturarak yeme şansı var? Şöyle bir kase çorba, yemek, ardından canınız isterse zeytinyağlı ve tatlı... Yaklaşık 1.5 aydır, Karum ve çevresindeki işyerlerinde çalışanların böyle bir şansı var. Emekli olmasına karşın çalışmayı sürdürmeye karar veren Songül Türesay’ın, Karum 2. katta “ev yemekleri” yapılan lokantası “Reçete”, kısa sürede hemen varlığını hissettirmiş. Adeta “Karum’un mutfağı” durumunda. Yemeklerse hem mideye hem de ceplere uygun reçete gibi.

Karum'da günün reçetesi
Karum’un ikinci katına çıktığınızda, önce boş dükkânların çokluğu dikkatinizi çekiyor, tarif edilen yere doğru yürürken “Boş dükkânların arkasında çalışan bir işyeri olabilir mi?” sorusu kafamıza takıldı. Biraz daha ilerleyince küçük, yaklaşık 40 metrekare, etrafı cam, ortada büyük bir masa, en kenarda mutfak tezgâhı şirin bir yer karşınıza çıkıyor. Girişte sağda, “Günün reçetesi” asılı. Kırmızı et ya da beyaz et seçenekli reçeteyi alma şansınız var. Cam kenarlarına konulmuş masalara oturursanız Karum’un önünü ve İran Caddesi’ni seyredebilirsiniz. Ortadaki büyük masanın ise farklı bir kullanımı var. Birincisi kalabalık gruplar gelirse toplu olarak oturabilecekleri bir yer. İkincisi Karum’da kalan dükkânlar ve firmalarda çalışanlar içeriye giriyor, selam veriyor, büyük masaya oturuyor sipariş veriyor ya da oturmadan yemeğini kendisi alıp oturuyor, yanındakiyle sohbet ederek yemeğini yiyor. Karum’da çalışanlar Reçete’ye büro kıyafetleriyle, komşuya gider gibi geliyor, yemeğini yiyip dönüyor. Songül Hanım, büyük masanın insanların kaynaşmasına yardımcı olduğunu, kısa sürede dostluklar kurulduğuna tanıklık ettiklerini anlatıyor.

‘Çaylar şirketten’
Reçete, sabahları ise müşterilerine orijinal kahvaltı sunuyor. Babasının asker olması nedeniyle Anadolu’nun birçok yöresini gördüğünü söyleyen Songül Hanım, “Ben Van’da doğdum. Van’da kahvaltı kültürü çok iyidir. Peynirimiz Van’dan geliyor. Aynı kültürü buraya taşıyoruz” diyor. Gün içinde saat 15.00’ten sonra gözleme, kek çeşitlerimizle müşterilerine hizmet verdiklerini anlatıyor Songül Hanım ve ekliyor:
“Çaydan para almıyoruz, çaylar şirketten ama ambalajlı su ile yaptığımız çaylar şirketten.”

Mantı günü
Reçete’nin Hülya, Yeter ve Sibel olmak üzere üç uzman aşçısı bulunuyor. Hepsi her yemeği pişirmiyor. İki aşçı yaptıkları yemekleri Ramazan’la birlikte servis ederken üçüncüsü ertesi günün yemeklerini hazırlıyor. Cuma günleri Reçete’de mantı günü. Kayseri mantısı bir gün önceden sarılmaya başlanıyor ve cuma günleri ev baklavasıyla birlikte sunuluyor. Songül Hanım, “1.5 ay oldu açılalı, cuma günleri izdiham yaşamaya başladık. Yemesi güzel, yapılması zor kuş üzümlü, bulgurlu sarmalar yapıyoruz. Karnıyarık yapıyoruz. Yemeklerimizi yaparken özenle reçete hazırlıyoruz” diyor. Reçete’de yemekler öğün olarak fiyatlandırılıyor. Örneğin domates suyuna çorba, et güveç, pilav, yoğurt tatlısı ve çay 10 TL. Fırın tavuk, pilav, haşlanmış sebze, yoğurt tatlısından oluşan öğün de aynı fiyat.

Dört dörtlük özen
Reçete’de her gün belli çeşitlikte ve belli miktarda yemek pişiyor. Yemeğin sunumunun yapıldığı yerde üretim yapılmıyor. Başka bir yerdeki mutfakta pişen yemek öğlene yakın Reçete’ye geliyor, saat 15.00’e doğru servis sona eriyor. Günün reçetesinde, günün çorbası, bir kırmızı, bir beyaz et yemeği, bir tatlı ve zeytinyağlılar yer alıyor. Songül Hanım, özellikle yemek çeşitlerini sınırlı tuttuklarını vurguluyor ve “Ama yapacağımız yemeğe dört dörtlük özeniyoruz. Zeytinyağlı yerelması mı yapacağız, yağına, tuzuna, pişme süresine odaklanıyoruz, bütün işimiz bu, çünkü insanlara reçete sunuyoruz” diyor.

Zeytinyağlı reçete 4 TL
- Yerelması,
- Pırasa
- Yaprak sarma
Tatlı reçete 3.5 TL
- Özel baklava
- Yoğurt tatlısı
- Revani
Sabah ve akşam reçetesi
- Kek, 2 TL
- Gözlemeler 2-3.5 TL
- Kete 2 TL


Daha Büyük Görüntüle

Sertaç Eş - Cumhuriyet Ankara
Fotoğraflar: Necati Savaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder