MAYATTA

30 Mayıs 2011 Pazartesi

Üsküdar’dan Ulus’a 55 yıl önce göç eden esnaf lokantası - Ankara’da ‘Boğaziçi’ lezzeti

Boğaziçi Lokantası - Ankara
İstanbul Üsküdar’dan kalkıp Ankara’nın tarihi mekanı Ulus’a gelen ve 1956 yılında da Boğaziçi Lokantası’nı açan Mehmet Recai Boyacıoğlu, lokantacılığa devrim gibi bir uygulama ile başlamış. Türkiye’nin ilk “açık” mutfağını, yemeklerin görülerek seçilebildiği mutfak uygulamasını başlatan Boğaziçi Lokantası, bugün 55. yılını da geride bırakıyor. Türkiye’nin en iyi “esnaf” lokantaları arasında gösterilen Boğaziçi’nin müdavimleri arasında siyasiler, bürokratlar başta geliyor.
Üsküdarlı Mehmet Recai Boyacıoğlu tarafından 55 yıl önce Ulus Denizciler Caddesi’nde açıldı Boğaziçi Lokantası... Ve 55 yıldır aynı yerde hizmet veriyor. Lokanta’da günde 60 farklı yemek, 12 farklı tatlı yapılıyor. Sabah saatlerinde çorbacılar için de en az 5 çeşit çorba ile güne başlıyor. Sabah 07:00’de açılan lokanta akşam 22:00’ye kadar açık. Yemeklerdeki lezzet değişmezken, Osmanlı ve Türk mutfağının tatları ağırlıkta bulunuyor. 1991 yılında babası Mehmet Recai Bey’i kaybedince lokantanın başına geçen Halil İbrahim Boyacıoğlu’nun işine verdiği özen dikkatlerden kaçmıyor. Çocukluğundan beri yaşamı lokantda geçen Boyacıoğlu, her gün sabah saat 06:00’da alışverişini bizzat kendisi yapıyor.

'Ankara'da Balıkesir eti'
Halil Bey lezzetin sırrını vermese de ipucunu veriyor: “Erkek kuzu eti” ve “Balıkesir Kıvırcığı” ile “zeytinyağı”... Boyacıoğlu, “Balıkesir bölgesinin hayvanının yediği ot etin tadını daha bir güzelleştiriyor. Özellikle o bölgenin etini alıyoruz” diyor. Osmanlı ve Türk mutfağının yanı sıra zeytinyağlı yemekleri ile de ün salan Boğaziçi Lokantası, birçok kere Türkiye’nin en iyi lokantaları arasında sayılmış. Lokantadan girenleri Halil İbrahim Boyacıoğlu karşılıyor ve tek tek yemekleri saydıktan sonra, size yerinizi gösteriyor. Tüm müşteriler ile yakından ilgileniliyor. “Yemeğimizi beğendiniz mi?”, “Başka bir isteğiniz?”, “Tatlıların da tadına bakmak ister misiniz?” gibi sorular sizi hiç ama hiç bunaltmıyor. Yemek bittikten sonra ortamın mistik havasında çay içme keyfi ile öğle yemeği vakti son buluyor.

Tava’nın üstüne yok
Müşteriler, Boğaziçi Lokantası’nda yemeklerini açık mutfaktan, görerek seçebiliyor. Sebze yemekleri ile et yemeklerinden oluşan 60 çeşit yemek, mevsim sebzelerine göre farklılık gösterebiliyor. Lokantaya, ramazan aylarında iftar için sabah saatlerinde rezervasyon yapılması gerekiyor. Yemeklerde ağırlıklı olarak zeytinyağı ve kuzu eti kullanılıyor.

‘Ecevitler’e özel masa’
Eski Başbakan Bülent Ecevit’in müdavimi olduğu lokantada bir masa ise çok özel. Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit, geleneği devam ettirerek her hafta Boğaziçi Lokantası’nda yemek yemeye geliyor. Bülent Ecevit’in de oturduğu masada yerini alan Rahşan Ecevit, yıllardır hiç terk etmemiş lokantayı. Deniz Baykal, genel başkanlığı bıraktıktan sonra pek uğramamaya başlamış lokantaya. Lokantada eski yeni bakanlar, milletvekilleri, gazeteciler, valiler, bürokratlar ile her an karşılaşmak mümkün.
Babadan oğula geçen lokanta yönetiminde genç kuşak da yetişmiş. Halil İbrahim Boyacıoğlu, “Oğlum Sefa askerde, dönünce o da burada duracak. Belki diğer lokantanın başına geçer. İstanbullu olduğumuz için İstanbul’u çok seviyoruz. Bir ayağımız orada. Oğlum bir askerden dönsün belki İstanbul’a da bir şube açarız. Onun damak tadı, yemek zevki benden de iyi durumda” dedi. Boyacıoğlu İstanbul’u da çok özlediğini belirtiyor ve ekliyor: “Denizciler Caddesi’nde Boğaziçi Lokantası özlemimizi biraz gideriyor...”
Boğaziçi Lokantası’nın yemek kitabı da hazırlanıyor.

Boğaziçi’nin lezzetleri
- Ankara Tava,
- Hünkar Beğendi,
- Köroğlu Kebap,
- Ali Paşa Kebabı,
- Sebzeli Kuzu Kapama,
- Patlıcan Musakka,
- İstim Kebap

Denizciler Cad. No:1/A Ulus
Tel: 0312 311 88 32
www.bogazicilokantasi.com


Daha Büyük Görüntüle

Kıvanç El - Cumhuriyet Ankara
Fotoğraflar: Necati Savaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder