MAYATTA

15 Eylül 2011 Perşembe

‘Kor ateşte’ cağ kebap Hazar Restoran’da

Hazar Restoran - Ankara
Bir restoranın iyi olduğunu nasıl anlarsınız? Ne ödül, ne yıldız; bana göre en iyi gösterge insanların gösterdiği ilgi. Alacaatlı yolunda hizmet veren Hazar Sofrası enfes yemekleriyle, dinlendirici ortamıyla Ankara’nın yeni lezzet duraklarından biri. Doğrudan kazanca odaklanmak yerine “içinde huzurla yiyip-içip, sohbet edilecek bir mekân” olmasına özen gösterilen Hazar Sofrası 2010’dan beri hizmet veriyor. Ezrurum İspirli akraba ve ortak olan 7 kişi 1994’te aldıkları fırını büyüterek faaliyetlerini sürdürüyor.

Erzurum mutfağı Çayyolu'nda
Ragıp Demir ve Köksal Karademir bizzat işin başında bulunan ortaklardan ikisi. Ragıp Demir o günleri şöyle anlatıyor: “Farklı semtlerde fırıncılık sektöründe çalışıyorduk. Bir gün arkadaşımızın evini taşırken Çayyolu’nda satılık bir ekmek fırını gördük. Hiç aklımızda yokken Çayyolu’ndaki ekmek fırınını aldık. İlk günlerde günde 100 ekmek satıyorduk. Her gün araba sayardım. Derken o günlerden bu günlere geldik. Hazar unlu mamüllerini, Hazar Sofrası ve market ile genişlettik.”

Mayalı ekmek
Ragıp Demir, ekmeklerini ekşi mayanın özel kıldığını, hamurun uzun süre dinlendirildiğini, taş fırında pişirildiğini anlatıyor. Böylece ekmeklerin dışı gevrek kabuklu, içi güzel dokulu oluyor. Fırında üretilen sandviçler ve pideler de baştan çıkarıyor.

Bu fasülye İspir’den
Kuzu pirzola klasiğini tercih edebilirsiniz. Cağ kebabı, İspir kurufasülyesi de mekânın özgün yemekleri. Erzurum’a özgü olan cağ kebabı küçük baş hayvanların özenle seçilen etlerinden üretiliyor. Etlerin yağ, sinir ve zarları ayıklandıktan sonra kuru soğan, karabiber ve yeterli tuzla harmanlanan etler şişlere takılıyor. Hazır hale gelen döner hemen geçmeyen ve is bırakmayan sert ağaçların “kor”unda pişiriliyor. Cağ kebap ateşe konduktan hemen sonra değil, biraz kesildikten sonra yemek gerekiyor. Kurufasülye ise özgün olarak İspir’de üretiliyor. İspir kuru fasülyesi, Türkiye genelinde birçok ünlü restoranda farklı markalarla adını duyurdu. Ancak fasülyeyi yetiştiren İspirliler, pişirmesini diğer restoranlara öğretmelerine karşın, bu yemeği en iyi kendilerinin yaptığını bir türlü anlatma fırsatı bulamıyor. Hazar’daki tereyağlı kurufasulye ise tadılmaya değer. Mekânda yalnızca yöresel yemekler yapılmıyor. Son olarak tatlı yemek isterseniz, fıstıklı kadayıfı da mutlaka tatmalısınız.

Mönüden
- İspir kurufasülye: 9 TL
- Oltu cağ kebabı: 8.50 TL
- Güveçte mantar dolma: 8 TL
- Kaçkar kebap: 17 TL
- Kuzu pirzola: 17 TL

Alacaatlı Yolu Üzeri No: 113
Tel: 238 25 22

Elif Erol - Cumhuriyet Ankara


Daha Büyük Görüntüle

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder