MAYATTA

30 Mayıs 2011 Pazartesi

Adana mutfağının yöresel lezzetleri - Çadır’ın altında kebap

Çadır Restoran - Ankara
Eskişehir Yolu’ndan öğlen ve akşam saatlerinde geçerseniz, yola taşan park yapmış araçların olduğu bir bölge görürsünüz. Burası Adana mutfağının “tır restoran” şeklinde gelip konakladığı yer, Çadır Kebap’tır...
Çadır Kebap adını çok duyduk. Her önünden geçişimizde “Acaba nasıl bir yerdir?” diye düşünürdük. Methini bir arkadaşımızdan duyduğum mekânın önce “tır içinde hizmet verdiğini” duyunca gitmeye karar verdik.

‘Yola çıkan dürüm’
Bugün Çadır Kebap markasını yaratan Tufan Köksal, geleneksel Adana mutfağını, alışılmışın dışında, özel ürettiği ve “dürüm tır” adını verdiği gezici restoranla Adana’dan çevre illere yola çıkarak tattırmaya başlar. Adana kebaplarını tırın içine monte ettiği ocak ile tüm Adana ve yakın illere tanıtır. Dürüm tır, 2002 yılında Ankara Söğütözü’ne gelir. Gördüğü ilgi üzerine 4 kişilik ekibi 40 kişiye, 4 masalık çadırı, 40 masalı “Dürüm Çadır”a dönüşür ve Ankara’ya yerleşilir.

200 kişi ağırlıyor
Bugün Çadır Kebap, zemin katında 200 kişiyi ağırlayabilecek büyüklükte. Hemen girişte sağ bölmede uzanan büyük camlar, bu camlardan gelen ışığı içeriye yansıtan aynalı duvarların yer aldığı bir o kadar büyük ve sıcak bir ortamda hizmet veriyor. Yüksek kıl çadır tavanı ile sade bir mimariye sahip ferah bir mekân. İçerisi, ahşap ve taş kullanımıyla dikkat çekiyor. Zemin katta bulunan şöminenin sıcaklığı tüm mekânı ısıtıyor. Bahçe bölümünde 150 kişilik alan merkezi ısıtma teknolojisi kullanılarak ısıtılıyor, atmosfer güzel.

Lezzet büyük porsiyonda
Önce oturacağımız yere bir türlü karar veremediğimiz mekânda, orta kısımda yer alan kış soğuna karşın içimizi ısıtan, odunların yandığı şöminenin başına geçmeye karar verdik. Ve mönüden seçim yapmaya başladık.
Önce “fındık lahmacun” servisi ile başladık. Lahmacunu ince hamur üzerine ince kıyılmış et, baharat, maydanoz ve çok az soğanla hazırlanıyor. Sarımsak kullanılmıyor.
Ardından arkadaşım ile ortak bir içli köfte söyledik. Bugüne kadar yediğim en leziz içli köfteydi. Kuzu eti kullanılarak hazırlanan haşlama halde gelen içli köfte nefisti. Kızarmışının tadına sahip içli köftenin, nasıl haşlama ile bu tada bürünebileceğini sorduğumda işin sırrının, bulgurun içine katılan az miktarda irmikte olduğunu öğrendim.
Sonra, salatalar... Yaprak, gavurdağ ve domates ezme. Bahar yeşillikleri ile hazırlanmış bu leziz salatalar dalından yeni kopartılarak hazırlanmış ve hemen bütün tazeliği ile masamıza gelmiş gibiydi.
Sonra şakşuka... Üzerindeki domates sos ile harmanlanmış, muhteşem bir uyum içinde kullanılan baharatlarda ön plana çıkan hafif kimyon tadı hissediliyor. Kelimenin tam anlamı ile mükemmel. Bu lezzetlerin üstüne gelen Adana kebap ve künefe ile yemeği tamamladık.

Çoğunluk Adanalı
Çadır Kebap’ın mutfağında 20 kişi çalışıyor. Çalışanların 15’i Adanalı. Kebapların tamamı süt kuzusundan, kömür ateşinde pişirilerek yapılıyor. Tercihini kuzu etinden üretilen yemeklerden yana yapmayanlar için de tavuk pirzola, tavuk kanat ve tavuk şiş de mönüde yer alıyor.

Mönüde neler var?
- Adana Kebap
- Kuzu pirzola
- Kaburga
- Çöp Şiş
- Künefe

Tahin salata
Mönüde dikkatimi çeken ince kıyılmış marul, maydanoz, sarımsak, limon suyu, yoğurt ve tahin kullanılarak hazırlanan bu salatayı meze olarak denemenizi tavsiye ederiz.

Mutlaka tadın
- İçli köfte 4 TL
- Şakşuka 5 TL
- Tahin salata 5 TL
- Adana Kebap 16 TL

Eskişehir Yolu, 9. km. No:298
Tel: 286 13 62 - 220 15 51


Daha Büyük Görüntüle

Elif Erol - Cumhuriyet Ankara

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder