MAYATTA

1 Temmuz 2011 Cuma

YE-AN, Kayseri mutfağından pideleri 47 yıldır Ankaralılarla buluşturuyor

YE-AN Pidecisi - Ankara
İstanbul Caddesi’nde 1960’lı yıllarda Yeşilova Oteli’nin altında Yeşilova Pide ve Kebapçısı olarak yola çıkan, daha sonra 19 Mayıs kavşağında hizmete açılan Yaşar Sevinti ve Arif Çeliker’in o ufacık, salaş mekânı şimdi büyümüş ve YE-AN adını almış. İkinci kuşakla birlikte işletmenin şubeleri Ankara’nın diğer semtlerine açılmış.

Sade ve modern dekoruyla hizmet veren YE-AN’larda gözlemlediğimiz kadarıyla her kesimden müşteri var. Yalnızca öğlen saatlerinde işten çıkan çalışanlar değil, aileler, öğrenciler de pidelerin tadından vazgeçemiyorlar.
Nefis pideleriyle yıllardır çizgisinden ve lezzetinden hiçbir şey kaybetmeyen YE-AN bugün Etlik, Necatibey ve Balgat’taki şubelerinde Kayseri Develi’nin o meşhur “Cıvıklı Pidesi”ni Ankaralılara tattırmaya devam ediyor.

Cıvıklı Pidesi, diğer pidelerden farklı. Pidede baharat kullanılmıyor, pamuk gibi pişirilen et damakta lezzetini bırakıyor ve mideye oturmuyor. Ayrıca pide hamuru da gayet ince...
Develi Cıvıklısı’nın tarihinin Bizans İmparatorluğu’na kadar gittiği söyleniyor. Mayalı hamurun üstüne koyun eti kıyması döşenerek özel taş fırınlarda pişirilen pidede et, çift bıçak ile kıyılarak kıyma haline getirilirmiş. Bu bıçak darbeleri sonucunda etin yağı “cıvıdığı” için Cıvıklı adını almış. Günümüzde ise Develi Cıvıklısı dendiği zaman akla minik kuşbaşı etli pide geliyor.
Mutlaka peynirli pidelerini de denemenizi tavsiye ederiz. Kayseri’den gelen basma tulum peyniri ile yapılan peynirli pide, pide yemeyi reddedenleri bile baştan çıkarabilecek tada sahip.

Kayın ateşinde pide
Kırmızı et yemeyenler için tavuğun but bölümünden hazırlanan pideler de mönüde yer almakta. İşletmeciler, malzemenin seçiminde, kıymadan fırında yakılacak oduna kadar özen gösteriyorlar. İkinci kuşak işletmecilerden Sinan Sevinti, kıymalarını 40 yıldır aynı kasaptan aldıklarını belirterek şöyle konuşuyor:“Taş fırınlarında kullanılmak üzere 3 odun cinsi vardır. Çam, kayın, meşe. Biz kayını tercih ediyoruz. İnanmayacaksınız ama bu ağaçtan pidelerimize geçen enfes aromalar var.”

Mutlaka tadın
- Peynirli pide
Mönüden
- Kıymalı pide: 8 TL
- Kuşbaşılı: 10 TL
- Karışık: 11 TL

Kazım Karabekir Caddesi No: 31/13 Ulus
Tel: 341 91 81


Daha Büyük Görüntüle

Elif Erol - Cumhuriyet Ankara
Fotoğraflar: Necati Savaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder