MAYATTA

14 Aralık 2011 Çarşamba

Spice Curry House, Hint mutfağını başkente getirdi

Spice Curry House - Ankara
Gaziosmanpaşa Çayhane Sokak’ta 2006’da açılan Spice Hint Restoranı, semtin yeme-içme sahnesine renk katıyor. Restoranda Hint mutfağının yemekleri yapılıyor. Restoranın aşçısı, 9 yılını Portekiz Büyükelçiliği’nde aşçı olarak görev yaparak geçiren Amirouche Hamiti. Aşçılık eğitimini Fransa’da tamamlamış. Şef, 18 yıldır bu işi yaptığını, dünyaca ünlü birçok ismin yemeklerini tattığını söylüyor. Değişik mutfaklara da hâkim olan Hamiti, mutfağını Ankaralı yemekseverlere tanıtmak için çalışıyor.

Baharat dünyası
Baharatlarıyla bilinen Hindistan mutfağında, neredeyse her yemeğin kendine özel birkaç baharatı var. Yemeğin gerçek tadını bozmadan onu zenginleştirecek baharatları kullanarak Hint yemeği hazırlamak zahmetli bir süreç. Mönüde, karakteristik Hint yemeklerinin çorbalarından aperitiflere, salatalardan körilere, ana yemeklerden tatlılara kadar pek çok seçeneği var. Mönü başlangıçlar bakımında zengin. “Samosa” diye bilinen çok tanınmış aperatif, hamurun içine bol acılı patates ve ağırlıklı olarak çeşitli sebzeler koyularak yağda kızartılması şeklinde hazırlanıyor. Soğanlı Bhaji; bizdeki kabak mücverinin soğan ve baharat ile hazırlanması gibi Hint mutfağında bu ismi alıyor. Zerdeçal, kakule, nane ve kişniş ile dolu en popüler Hint sokak gıdaların biri. Chutney ve yoğurt ile servis ediliyor.

Turşu reçeli
Hintlilerin turşu reçeli olan Chutney sos mango ve baharat kullanılarak hazırlanıyor. Türkiye’de kuru kayısı daha yaygın bulunduğu için tercihen kuru kayısı ile yapılsa da mekânda şeftali, kuru erik, demirhindi ile hazırlanan çeşitleri var. Sirke ve baharat eklenerek hazırlanan bu reçel tatlı ekşi ve mükemmel bir tada sahip. Hint mutfağında geniş bir yer tutan ve 5 değişik çeşidi olan yeşil mercimek ile hazırlanan sigara böreğini de başlangıçlar arasında denemenizi tavsiye ediyorum. Tamamen Hint mutfağına özgü Urad dal; mercimek ezilerek zencefil, sarımsak, karabiber ile karıştırılarak hazırlanıyor. Bu kadar başlangıçtan sonra iştahımın kesilmemesini baharatlara yorarak ana yemeklere geçtiğimde Hindistan’ın çeşitli yörelerinden örnekleri Hint yemek sunum kurallarına uygun servis edilen mekânda kuzu ragon ve dana madrası köri ve çörek otu ile hazırlanmış pilavı ile karıştırarak yenilmesi ritüellere daha uygunmuş. Aynı zamanda catering servisi veren mekânda, mönüler ihtiyaca ve organizasyonun tipine göre şekillendiriliyor.

Mönüden
- Chutney, küçük kavanozlar 15 TL
- Büyük Kavanozlar 25 TL
- Sebze ve bakliyat çeşitleri: 12-14 TL
- Tavuk çeşitleri: 18-20 TL
- Kuzu, Dana, Balık çeşitleri: 20-24 TL

Spice Curry House
Çayhane Sokak No: 30/A GOP
Tel: 0537 418 79 18
www.spicecurry.net

Elif Erol - Cumhuriyet Ankara
Fotoğraflar: Necati Savaş


View My Saved Places in a larger map

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder