MAYATTA

31 Mayıs 2011 Salı

Kuymaktan kayganaya, mısır lapasından hamsiye... - ‘Yayla’da Karadeniz yemekleri

Yayla Restoran - Ankara
Ankara Çubuk yolunda enfes yemekleriyle bir Karadeniz lokantası: Yayla Karadeniz. İşletme, örneğine ender rastlanılan bir yöre mutfağına sahip... Yayla Karadeniz’e gidebilmek için Esenboğa Havalimanı yolunu takip ediyoruz. Ardından “Çubuk.” Dümdüz bir yol bizi Karadeniz yöre yemeklerinin olduğu yere getiriyor. Yeşillikler içinde, geniş bir alanda bulunan bu samimi mekânın içi ve dışı tamamen ahşap. İki adet geleneksel Karadeniz evi arasında bulunan işletme, 10 yıldır bu mekânı çalıştıran sahibi Süleyman Cici ve ailesi tarafından bizzat düzenlenmiş. Kışın içeride iki tane kuzine soba yakılarak ısıtılıyor.

Yöresel mönü
Yayla Karadeniz mönüsü için yöresel yemekler ifadesi tam anlamıyla uygun. Kuymak, kaygana, turşu kavurma, lahana çorbası, mısır çorbası, lahana katısı, fasulye kavurması, mısır lapası ve hamsi… Yukarıda saydığımız yemekleri tatmak isteyenlerin Karadeniz’e kadar gitmesine gerek bırakmayacak bir mekân. İşletmeci ailenin kendi toprağında yetiştirdiği ürünler ile hazırlanan mönüde lahana çorbası bakır tasta ve kaşığı içinde servis ediliyor. Yanına mis gibi sıcacık mısır ekmeği. Mekânın biraz ilerisinde yaşayan Cici ailesinin kendi yetiştirdikleri mısırdan, kendi değirmenlerinde katkısız olarak hazırladıkları mısır unundan yapılan mısır ekmeği sizi kilometrelerce uzaktan getirtebilecek kadar leziz. Devamında gelen yeşil salata, sanki bahçeden şimdi toplanmış. Pek de alışık olmadığımız şekilde meyvelerle zenginleştirilerek hazırlanan bu salata, köy yerindeki hormonsuz salata tadı ve kokusuyla iştahınızı kabartıyor. Bakır tavada gelen kuymak sap sarı. Mısır unu, su ve tereyağı ile hazırlanan kuymak genellikle öğleyin yenilen, yörenin en sevilen yemekleri arasındaymış.

Başrolde hamsi
Ve pide tabağı… Pide çeşitleri pizza gibi kesilmiş ve birbirlerine yapıştırılmış. Kaşarlısı, kıymalısı, kavurmalısı. Mönüde başrolde ise elbette hamsi. Tavası ve buğulamasının yanı sıra kuş üzümü ve çam fıstığı ile yapılan iç pilavlı hamsi, kılçığı alınmış Karadeniz hamsisi ve mısır unuyla yapılan hamsi guşi, içinde hamsi olan birkaç seçenek. Başka balık yok mu, derseniz, yanıt hazır: Alabalık ve levrek buğulama. Tereyağını da ailenin yaptığını not düşelim. Özellikle Karadeniz yemekleri sunan restoranlar fazla bulunmadığı için Yayla Karadeniz gitmeye değer bir mekân…

Karadeniz Pideleri
- Kapalı kıymalı
- Peynirli (Trabzon usulü)
- Karışık (Trabzon usulü)
- Kuşbaşılı kaşarlı
Görele usulü Balıklar
- Alabalık (mevsiminde)
- Hamsi (mevsiminde)
Ara Sıcaklar
- Kuymak
- Turşu kavurma
- Lahana sarma
- Kaygana
- Lahana çorbası
Tatlılar
- Laz böreği
- Fırında helva

Atatürk Bulvarı No:340 (Çubuk yolu 32.km) Çubuk
Tel: 837 45 11
www.yaylakaradeniz.com.tr

Elif Erol - Cumhuriyet Ankara
Fotoğraflar: Necati Savaş

1 yorum:

  1. Buraya hafta sonu ailecek gideceğiz inşallah ; Az önce işletmeyi arayıp yol tarifinide aldım ' Tanıtım vede Paylaşımınız için teşekkür ediyorum. Saygılarımla. Hüseyin İsmet EKER. İsmet Tasarım Evi.

    YanıtlaSil