MAYATTA

30 Mayıs 2011 Pazartesi

Atatürk’ün ‘Dost Meclisi’ ile sofralar kurduğu mekân: Bozkırın ilk lezzet durağı

AOÇ Merkez Restoran - Ankara
Bozkıra kurulan başkent Ankara’nın ilk yeşil alanı Atatürk Orman Çiftliği, Ankara’nın tarihi lokantalarından birine de ev sahipliği yapıyor. Öyle ki lokanta, daha sonra Ankara’da açılan benzer birçok mekâna ekol olmuş, burada çalışan birçok kişi daha sonra kendi lokantasını açmış.
Atatürk’ün “Dost Meclisi” ile sofralar kurduğu mekan, bugün “Merkez Lokantası” adıyla yurttaşlara hizmet veriyor. 1930’lu yıllarda restoran haline getirilerek Tarım Bakanlığı’nın işletmesine verilen ve 1956’da bugünkü halini alan Merkez Lokantası, 1962 yılında özelleştirildi. 1975 yılından bu yana ise aynı aile tarafından işletiliyor.

‘Memleketi kurtarmak serbest’
75 yıla uzanan geçmişiyle Ankara’nın en eski lokantalarının başında gelen Merkez Lokantası, Atatürk’ten sonra da uzun yıllar “Başkentin kalbinin attığı mekanlar” arasında yer aldı. Bakanların, milletvekillerinin ve Ankara bürokrasisinin geçmişte uğrak yeri olan Merkez Lokantası, tam anlamıyla “Cumhuriyet tanığı” sıfatını hak ediyor. On yıllar boyunca enfes lezzetler eşliğinde, “memleketin kurtalıdığı” Merkez Lokantısı, bugün de 250 kişilik ana salonunun yanı sıra, 80 misafirin ağırlandığı Ata Salonu ve devasa bahçesiyle, başkentin vazgeçilmezleri arasındaki yerini koruyor. Atatürk’ün de en sevdiği yemekler arasında yer alan kurufasülye bugün için de lokantının iddialı mönüsünün başında yer alıyor. Tandır eti de sivri biberle birlikte Merkez Lokantası’nda sevenlerini bekliyor. Merkez Lokantası’nın birbirinden güzel yemekleri bunlarla da sınırlı değil.

Su böreği parmak ısırtıyor
Lokantanın bazı günlere özel yemekleri bulunuyor. Bunlardan en iddialı başlangıç yemeği ise su böreği. Su böreği lokantada her gün çıkıyor. Tereyağı ile hazırlanan su böreğinin görüntüsünün aksine hazmı çok kolay. Öyle ki, Merkez Lokantası’na rakı sofrası için gelenler bile açılışını su böreği ile yapıyor. Başkentin adını taşıyan “Ankara Tava”yı tadabilmek için ise perşembe günü restoranda olmak lazım. Pilav ve kuzu eti ile hazırlanan Ankara Tava, adına yakışır şekilde gerçekten lezzetli. Pazar günleri ise lokantada bambaşka bir lezzet durağı olan Talaş Böreği çıkıyor. Merkez Lokantası, Ankara’nın en geniş mönüye sahip lokantaları arasında bulunuyor. Her gün kahvaltı-öğle ve akşam yemeklerinin sunulduğu lokanta her damak tadına hitap ediyor.
Ankaralıların pek çoğu Atatürk Orman Çiftliği’ne, hafta sonlarında ekmek arası köfte ya da kokoreç yemeye gidiyor. Merkez Lokantası, hazırladığı ekmek arası köfteyle öğününü ayaküstü geçirmek isteyenlere de kapılarını açıyor. Yemyeşil bir bahçe içinde bulunan Merkez Lokantası, papyonlu ve güleryüzlü garsonlarıyla siz Ankaralıları bekliyor.

‘Hafif’ sevenlere zeytinyağlılar
- Enginar
- Barbunya Pilaki
- İmam Bayıldı
- Yaprak Sarma
- Piyaz
- Yoğurtlu mezeler

Lokantanın en güzelleri
- Güveç
- Çiftlik Kebabı
- Kuzu Dolma
- Kuzu Tandır
- Hünkar Beğendi
- Beef Stagonof
- Mantarlı Fileminyon
- İskolop Pane
- Mantarlı Dana Sarma
- Schnitzel
- Yoğurtlu Köfteli Kebap
- Tavuk Kievski
- Çoban Kavurma
- Adana Kebap
- Ali Nazik Kebabı


Daha Büyük Görüntüle

Fotoğraflar: Necati Savaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder